top of page
PlayGroundLive.jpeg
PLAY!GROUND LIVE: Welcome

Tankerne bag PLAY!GROUND LIVE

Dette er en beskrivelse af grundideerne for Playground Live med vejledning og råd. En kort beskrivelse om mit projekt Playground Live” musikkens Team Danmark” for unge up coming stjerner. Disse ord spejler mine personlige holdninger.

Ved at have undervist og været mentor siden slut 70’erne på højt plan, har jeg gjort virkelig mange erfaringer.

For mig er målet og virkningen det vigtigste.

Derfor arbejder Playground! ikke så meget med en ”læren”, men mere med en ”væren”. Nogen kalder dette princip ”learning by doing”.

 Jeg ønsker at gå lige til sagen, og jeg lader de unge, talentfulde musikere være musikere og ikke elever. For når det gælder, og vi står i koncerten, er man musiker og det  alvor. Min erfaring er, at ofte bliver nutidens musikundervisning nok i sig selv, og man glemmer magien og målet som for mig er ud at spille for publikum.

    For Playground!’s vedkommende er det mit ønske at skabe en realistisk situation (hvad det faktisk også er). En situation, hvor ti  mennesker møder hinanden og arbejder som i den virkelige verden .

Der pukles i bokstavelig forstand med at på kort tid at  få en koncert til at blive en ”flot” spillet, empatisk, vedkommende begivenhed med ungdommelig saft og kraft. Vi søger det forunderlige og magiske . Vores performance er udadvendt, kontakt-søgende, kraftfuld, lyrisk, humoristisk og lidt skør vild og skæv ind i mellem.

     I Jeg gør meget ud af at bruge ord (termer) som ikke er faglige fordi vi skal have et fælleskab meddem vi spiller for og skal kunne forstå vores intentioner og opleve vores musik. Ord som ”smuk”, ”kaotisk”, ”poetisk”, ”vital” ”overraskende” osv. disse ord er bl.a. grundlag for vores mål.  Playground!’s største aktiv er de unges menneskers talent, spilleglæde og smittende energi. Det er ikke min musik, det er de unge musikeres engagement, som bærer og det er det som publikum ser, oplever og elsker.

     Jeg har vejledt Playground! gennem årene (siden 200), ved at sigte mod stjernerne og sætte dem til at spille musik, de strengt taget ikke kan spille. Der bliver skudt langt over målet, og det har vist sig, at de magter det utrolige, og at de gang på gang på forunderlig vis overskrider deres egne grænser. Det er et privilegium og det rører mig dybt, hvert år se de kommende stjerner, som ofte er generte og lidt hæmmede i starten af forløbet, folde sig ud, tage ansvar og pludselig løfte taget og  spille magisk. Under instruktionen har jeg hvert år holdt ”filosofiske” småtaler, hvor jeg fortæller om min holdning til det, at være musiker. En af de vigtigste sætninger er, ”virker det, eller virker det ikke”. Jeg er meget optaget af, at musik er et personligt udtryk der appellerer og er varieret og optimistisk.

      De seneste år er musikkens verden  generelt  blevet mere genreopdelt end nogensinde. Vores projekt forsøger meget bevidst at åbne for al slags musik, der rører på tværs af genre. Vi bruger også meget tid på at fortælle om fællesskabets vigtighed, både det musikalske og det menneskelige. Det gælder både musikerne indbyrdes og i vores forhold til publikum. Empati, solidaritet, loyalitet er vigtige ingredienser i Playground! Alle disse dagsordener bliver udlevet uden de store armbevægelser, men er ting, som bare bliver gjort og udmønter sig som erfaringer, man gør på en tour med Playground!

      Vi lægger vægt på, at musik ikke er et sted for udøvelse af prestige og præstation, men mere handler om at være med og yde det bedste til fællesskabet på scenen og i salen.

      Vi spiller min musik for at have mulighed for at starte ved nul, og for at give talenterne mulighed for at sætte deres personlige præg på outputtet. I indstuderingen af musikken og på turen berøres mange mange emner som f.eks. ensemblespil, klang, formål, balance, frasering, solospil, og hvad spiller man hvornår, praktisk teori. Hvordan spiller man sammen, i en rytmegruppe, om at spille til vokal og forholde sig til tekster, udstråling, hvordan finder man sin egen lyd og ”stil” og performance.

     Vi kan efter et kort meget intenst forløb i prøvelokalet spille en god times koncert med alsidig original musik med høj energi i suiteform. Alle i bandet har deres eget spot, hvor de er er i centrum og har ansvar. Meget nutidig musikundervisning lægger vægt på imitation og glemmer efter min mening den personlige kreativitet. Det gør vi ikke i vores projekt. Jeg forsøger, som en anden ”psykolog,” at lære de ti  talenter at kende og ”læse” dem, fordi jeg mener, at enhver musiker har krav på en individuel behandling. Det gør jeg også fordi jeg håber på at finde lige det, musikeren er bedst til, så vi får netop det at høre. Jeg forsøger også at være det gode eksempel. Det er ikke svært for mig at være arbejdsom, passioneret og tændt, når jeg er sammen med de inspirerende Playgroundere.

     Jeg arbejder altid med det virkelige liv for øje, og jeg betragter ikke vores kunnen som håndværk men som håndværk der går hånd i hånd med magi. Musik fungerer kun, når magien er til stede.

     Håndværk er noget, man bruger sin tid på, nærmest privat, og så husker man på det magiske øjeblik, hvor man besluttede, at man ville spille på et instrument og forener håndværket og magien. Jeg mener, at ofte bliver de elever, der er gode til at gå i musikskole vægtet til fordel for de umiddelbare musikalske talenter, der måske har en lille ”kunstner i sig. Historien om det virkelige liv er vigtigt.                                                                                                                                                                            

     Bagved alt dette er jeg så heldig at have kulturorganisationen DSI Swinging Europe, som gør en ubetalelig, fantastisk og uvurderlig indsats på det praktiske plan. De skaber alle kontakter, sørger for booking af koncerter, finder spillesteder, ordner alt det økonomiske og praktiske fondraiser og giver os mulighed for at gøre vores arbejde optimalt. DSI Swing Europe er en enestående visionær organisation, som skaber originale kulturelle projekter. Det nyder vi godt af i overflod og uden dem intet Playground. Esben Aarup er vores nye fremragende booker og road maneger der nu tager sig af al Playgrounds praktik med erfaren og kyndig hånd. Al det arbejde de gør det muligt for mig at koncentrere mig om musikken.

     Vi lægger vægt på at spille og booke meget forskellige koncertsteder - almindelige spillesteder, asylcentre, musikskoler, gymnasier, koncerthuse, højskoler, efterskoler, for ældre osv. Det giver de unge talener en ekstraordinær chance for at afprøve deres kunnen på meget forskellige publikummer under vidt forskellige rammer.

     I det hele taget er det, at være på tour en meget vigtig del af processen omkring det, at være en erfaren social musiker. Der er meget praktisk, som mange af de unge aldrig har skænket en tanke. Dette bliver nu vigtigt, den ene dag efter den anden på de længere ture, vi er på. Passe tiden, hjælpe hinanden med gearet, få scenen til at fremstå flot og checket og have det godt og optursagtigt socialt, at have orden i sine noder og øve på det i sættet, som kræver en ekstra indsats, bruger vi vores tid på.           

     10 talenter findes ved try-outs tre steder i DK, så der er musikere fra hele landet i PG. De udvælges ved en atypisk proces ud fra musikalitet, udstråling, lyst til at spille og lyst til at være med på ”legen” og social indstilling.

     Det er meget VIGTIGT at begge køn er lige representeret i PG.

Der findes mange etablerede musikere ude i det virkelige liv som har en fortid i Playground Live

      Jeg synes, at vi voksne for ofte vælger for vores unge og får dem til at spille ”gammelt” musik. Jeg forsøger intenst at leve i 2023, fordi jeg synes, her er bedst at være, og jeg har ikke noget ærinde med historien andet end, at jeg nyder den og respekterer den og får inspiration af den.

 Jeg synes, at unge skal spille original musik, der hænger sammen med deres tid og deres liv.

     De nye unge er helt anderledes end dengang, der fandtes drenge, der ikke spillede fodbold men øvede på klaver og piger, der ikke havde veninder, fordi de øvede violin. Den tid er forbi. Derfor bør vi ramme vores unge talenter på en ny måde, der anerkender, at tiden har ændret sig. For mig er det vigtigt at se individuelt på hvert talent og forsøge at ramme interessen, der hvor talentet og vi er, ikke der hvor jeg er, og det kræver, at man er nysgerrig og interesserer sig for meget forskelligt musik. Vi har en aften med Playground, hvor jeg spiller mine bedste plader og ”tegner og fortæller”, som bevidst berører alle genrer.

        Playground er til for at give unge talenter en chance for at prøve det virkelige liv på en professionel præmis. Vi arbejder som om, at de unge talenter er erfarne og har spillet længe. Vi har travlt, vi spiller svære ting, vi arbejder med performance, vi skriver tekster, vi tager chancer, vi søger magien, nuets spontane musikalske leg og vi finder det vigtigste – nemlig kærlighed til musikken og kærligheden til at stå på en scene og give andre en oplevelse.

For Playground!’s vedkommende er det mit ønske at skabe en realistisk situation (hvad det faktisk også er). En situation, hvor tolv mennesker møder hinanden og arbejder som i den virkelige verden med at få en koncert til at blive en ”flot” spillet, empatisk, vedkommende begivenhed med ungdommelig saft og kraft. Vi søger det forunderlige og magiske . Vores performance er udadvendt, kontakt-søgende, kraftfuld, lyrisk, humoristisk og lidt skør og skæv ind i mellem og en rigtig vigtig del af Playground Live.

Jeg gør meget ud af at bruge ord (termer) som ikke er faglige, fordi dem vi spiller for skal kunne forstå vores musik. Ord som ”smuk”, ”kaotisk”, ”poetisk”, ”vital” ”overraskende” osv. Disse ord er bl.a. grundlag for vores mål. Play!ground’s største aktiv er de unges menneskers talent, spilleglæde og smittende energi. Det er ikke min musik, det er de unge musikeres engagement, som bærer og det er det som publikum ser, oplever og elsker. 


Jeg har vejledt Playground! gennem årene (18 år), ved at sigte mod stjernerne og sætte dem til at spille musik, de strengt taget ikke kan spille. Der bliver skudt langt over målet, og det har vist sig, at de magter det utrolige, og at de gang på gang på forunderlig vis overskrider deres egne grænser. Det er et privilegium og det rører mig dybt, hvert år se de kommende stjerner, som ofte er generte og lidt hæmmede i starten af forløbet, folde sig ud, tage ansvar og pludselig spille magisk. Under instruktionen har jeg hvert år holdt ”filosofiske” småtaler, hvor jeg fortæller om min holdning til det, at være musiker. En af de vigtigste sætninger er, ”virker det, eller virker det ikke”. Jeg er meget optaget af, at musik er et personligt udtryk der appellerer og er varieret og optimistisk. 


De seneste år er musikken blevet mere genreopdelt end nogensinde. Vores projekt forsøger meget bevidst at åbne for al slags musik, der rører på tværs af genre. Vi bruger også meget tid på at fortælle om fællesskabets vigtighed, både det musikalske og det menneskelige. Det gælder både musikerne indbyrdes og i vores forhold til publikum. Empati, solidaritet, loyalitet er vigtige ingredienser i Playground! Alle disse dagsordener bliver udlevet uden de store armbevægelser, men er ting, som bare bliver gjort og udmønter sig som erfaringer, man gør på en tour med Play!ground


Vi lægger vægt på, at musik ikke er et sted for udøvelse af prestige og præstation, men mere handler om at være med og yde det bedste til fællesskabet på scenen og i salen. 


Vi spiller min musik for at have mulighed for at starte ved nul, og for at give talenterne mulighed for at sætte deres personlige præg på outputtet. I indstuderingen af musikken og på turen berøres mange mange emner som f.eks. ensemblespil, klang, formål, balance, frasering, solospil, og hvad spiller man hvornår, praktisk teori. Hvordan spiller man sammen, i en rytmegruppe, om at spille til vokal og forholde sig til tekster, udstråling, hvordan finder man sin egen lyd og ”stil” og performance. 


Vi kan efter et kort meget intenst forløb i prøvelokalet spille en god times koncert med alsidig original musik med høj energi i suiteform. Alle i bandet har deres eget spot, hvor de er er i centrum. Meget nutidig musikundervisning lægger vægt på imitation og glemmer efter min mening den personlige kreativitet. Det gør vi ikke i vores projekt. Jeg forsøger, som en anden ”psykolog,” at lære de tolv talenter at kende og ”læse” dem, fordi jeg mener, at enhver musiker har krav på en individuel behandling. Det gør jeg også fordi jeg håber på at finde lige det, musikeren er bedst til, så vi får netop det at høre. Jeg forsøger også at være det gode eksempel. Det er ikke svært for mig at være arbejdsom, passioneret og tændt, når jeg er sammen med de inspirerende Playgroundere. 


Jeg arbejder altid med det virkelige liv for øje, og jeg betragter ikke vores kunnen som håndværk men som håndværk der går hånd i hånd med magi. Musik fungerer kun, når magien er til stede. 


Håndværk er noget, man bruger sin tid på, nærmest privat, og så husker man på det magiske øjeblik, hvor man besluttede, at man ville spille på et instrument og forener håndværket og magien. Jeg mener, at ofte bliver de elever, der er gode til at gå i musikskole vægtet til fordel for de umiddelbare musikalske talenter, der måske har en lille ”kunstner i sig. Historien om det virkelige liv er vigtigt.


Bagved alt dette er jeg så heldig at have kulturorganisationen DSI Swinging Europe, som gør en ubetalelig, fantastisk og uvurderlig indsats på det praktiske plan. De skaber alle kontakter, sørger for booking af koncerter, finder spillesteder, ordner alt det økonomiske og praktiske og giver os mulighed for at gøre vores arbejde optimalt. DSI Swing Europe er en enestående visionær organisation, som skaber originale kulturelle projekter. Det nyder vi godt af i overflod og uden dem intet Playground. Cünet Pala er vores booker og road manager nu gennem flere år tager sig af al Playgrounds praktik med erfaren og kyndig hånd. Al det arbejde de gør det muligt for mig at koncentrere mig om musikken.


Vi lægger vægt på at spille og booke meget forskellige koncertsteder - almindelige spillesteder, asylcentre, musikskoler, gymnasier, koncerthuse, højskoler, efterskoler, for ældre osv. Det giver de unge talenter en ekstraordinær chance for at afprøve deres kunnen på meget forskellige publikummer under vidt forskellige rammer. 


I det hele taget er det, at være på tour en meget vigtig del af processen omkring det, at være en erfaren social musiker. Der er meget praktisk, som mange af de unge aldrig har skænket en tanke. Dette bliver nu vigtigt, den ene dag efter den anden på de længere ture, vi er på. Passe tiden, hjælpe hinanden med gearet, få scenen til at fremstå flot og checket og have det godt og optursagtigt socialt, at have orden i sine noder og øve på det i sættet, som kræver en ekstra indsats, bruger vi tid på.           


12 talenter findes ved try-outs tre steder i DK, så der er musikere fra hele landet i PG. De udvælges ved en atypisk proces ud fra musikalitet, udstråling, lyst til at spille og lyst til at være med på ”legen” og social indstilling. 


Det er meget VIGTIGT at begge køn er lige repræsenteret i PG.

Der findes mange etablerede musikere ude i det virkelige liv som har en fortid i Playground Live


Jeg synes, at vi voksne for ofte vælger for vores unge og får dem til at spille ”gammelt” musik. Jeg forsøger intenst at leve i 2019, fordi jeg synes, her er bedst at være, og jeg har ikke noget ærinde med historien andet end, at jeg nyder den og respekterer den og får inspiration af den.

 Jeg synes, at unge skal spille original musik, der hænger sammen med deres tid og deres liv. 


De nye unge er helt anderledes end dengang, der fandtes drenge, der ikke spillede fodbold men øvede på klaver og piger, der ikke havde veninder, fordi de øvede violin. Den tid er forbi. Derfor bør vi ramme vores unge talenter på en ny måde, der anerkender, at tiden har ændret sig. For mig er det vigtigt at se individuelt på hvert talent og forsøge at ramme interessen, der hvor talentet og vi er, ikke der hvor jeg er, og det kræver, at man er nysgerrig og interesserer sig for meget forskelligt musik. Vi har en aften med Playground, hvor jeg spiller mine bedste plader og ”tegner og fortæller”, som bevidst berører alle genrer. 


Play!ground er til for at give unge talenter en chance for at prøve det virkelige liv på en professionel præmis. Vi arbejder som om, at de unge talenter er erfarne og har spillet længe. Vi har travlt, vi spiller svære ting, vi arbejder med performance, vi skriver tekster, vi tager chancer, vi søger magien, nuets spontane musikalske leg og vi finder det vigtigste – nemlig kærlighed til musikken og kærligheden til at stå på en scene og give andre en oplevelse. 

PLAY!GROUND LIVE: Tekst
bottom of page